Het ‘Wonder van Wörgl’

Ken je geschiedenis van het Oostenrijkse stadje Wörgl – wat trouwens geen fabeltje is maar echt gebeurd?

wörgl

Het is 1929 en de crisis breekt uit. We zijn in Oostenrijk, in het stadje Wörgl. De werkloosheid is er gigantisch en de economische misère groot, maar daar woont een burgemeester: burgemeester Unterguggenberger. Michael Unterguggenberger.
Hij heeft gehoord over complementair geld: geld waar geen bank tussen zit, waarvoor geen rente wordt gerekend, waar geen bank aan hoeft te verdienen. Dit geld moeten ze onderling laten rouleren en steeds binnen een maand uitgeven. Zo houden ze elkaar aan het werk. Nou, dat gaat het stadje Wörgl uitproberen. Het werkt fantastisch!

Wörgl erbaut
Binnen een jaar is niemand meer werkloos. Met dat lokale geld worden zelfs zwembaden aangelegd, skipistes gebouwd en nieuwe wegen geplaveid. Het ‘Wonder van Wörgl’ wordt het genoemd! Grote economen komen langs om dit wonder te bestuderen en politici overal vandaan willen het imiteren.
Maar dan worden de banken bang. Bang om hun macht te verliezen. De regering grijpt in. ‘Valsemunterij!’ noemen ze het en het experiment wordt in de kiem gesmoord. Het wordt verboden.