Het financiële circus

Het financiële en bancaire systeem bekritiseren is de laatste tijd in maar over echte praktische oplossingen wordt nauwelijks gesproken of gediscussieerd. Praktische systemen zijn er wel. Maar ze zijn (nog) klein, regionaal en op het eerste gezicht lijken het exotische systemen maar onderschatten moeten we deze zeker niet.

Regionaal geld en complementaire systemen, op dit moment schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Waarom ze hard nodig zijn proberen we in een kort verhaaltje uit te leggen genaamd “het financiële circus” :

Geld is te gek. Je kunt ermee spelen, ermee werken en er echte waarde mee verschaffen, maaarrrr de bank wint altijd en de verliezen betalen wij…

Globale geldacrobaten zwieren van crisis naar crisis terwijl de regering miljarden leent op onze naam om deze weer in de banken en andere instellingen te pompen waardoor die overheden zo weer tot over hun beide oren in de zware schulden zitten… Zolang er geen van deze failliet gaat is er nog niks aan de hand.

Wie dient wie?

De schuldenhuishouding is volop in beweging terwijl het echte werk waar het toch om draait op zijn gat ligt…het is immers makkelijker geld met geld te verdienen dan om iets te maken wat we echt nodig hebben. 

Video: ‘Credit is the most important part of the economy’

Ray Dalio, de oprichter van het grootste hedgefonds ter wereld, heeft een animatiefilmpje gemaakt waarin hij uitlegt hoe de economie volgens hem werkt. 
Het filmpje laat duidelijk zien dat financiële crisis in het huidige systeem een natuurlijk iets is. Het hoort er gewoon bij. Na elk herstel verdwijnt steeds meer reële economie (waar wij wonen, werken, leven). Ons wordt niet gevraagt of we dat willen. Is je Engels niet zo goed zet dan even de ondertitelvertaling op Nederlands.

Geld…het komt er dus gewoon op neer wat je ermee doet. Geld zou eigenlijk ons moeten dienen i.p.v. andersom. Daarom: maak je eigen geld! Het is heel simpel…