Een anekdote

Ik ben erfgenaam geworden van een enkele cent die ik geschonken kreeg bij de geboorte van Jezus Christus. Die cent werd voor mij op de bank gezet met een samengestelde rente van 5 procent. Bescheiden, want ook toen al was er inflatie vanwege de exponentiële groei door de rente zoals hiervoor is besproken. De bank die mijn spaarbankboekje en rekening beheerd is de ‘Banco Christiano di Futura’ (Christelijke Bank van de Toekomst) in Rome; pal naast het Vaticaan. Het leek mij wel de moeite waard bij het vertier van een korte vakantie om naar Rome te reizen en die ene cent met rente over 2012 jaar op te halen.

Ik kom aan de balie bij de BCF-bank in Rome en toon mijn spaarbankboekje. Die ene cent voor mij als erfgenaam kon daar toch wel van af. Bij mijn vraag om het spaarsaldo inclusief samengestelde rente aan mij uit te betalen, zodat ik nog wat over had om feest te vieren, trok de bankbediende van de BCF de wenkbrauwen op richting zijn kruin. De aardige bankier krabde eens achter het oor en zei dat het wel wat tijd zou kosten om dat uit te rekenen en stelde voor om twee dagen later terug te komen om de zaak te regelen.

Na wat rondtoeren in Rome en het bewonderen van de schilderingen van Michael Angelo in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan, ging ik weer naar de Banco Christiano di Futura, en vroeg aan de baliemedewerker om het bedrag ter plekke uit te keren zodat ik mijn korte vakantie kon financieren. De baliemedewerker trok wat wit weg en stotterde dat het wat meer was geworden dan gedacht. Zijn rekenmachientje was stukgelopen op de exponentiële groei van het spaarsaldo. Het antwoord was dat die ene cent was uitgegroeid naar de waarde van meerdere aardbollen van puur en massief goud.

De berekening wordt gedaan met een formule door een verdubbeling van de numerieke waarde van het kapitaal met een snelheid van eenmaal per 14 jaar. In het geval van de verdubbeling van het kapitaal, als gevolg van integrale rente van 5% per jaar vanaf de geboorte van Christus tot nu toe, groeide de waarde van die ene cent uit tot een onbegrijpelijke hoeveelheid kapitaal met een tegenwaarde van meerdere aardebollen van massief goud. Dit is het gevolg van de verdubbeling van 140 keer de oorspronkelijke cent plus de samengestelde rente over 2000 jaar.

Terug naar de werkelijkheid van vandaag.