Wat is regiogeld?

De naam zegt het al. Regiogeld is geld waarmee  binnen een bepaalde regio betaald kan worden. Er zit geen rente op en het is geen wettelijk betaalmiddel. Dat wil zeggen dat het niet verplicht is als betaalmiddel te accepteren.

Je kunt het vergelijken met cadeaubonnen, waardepapieren en irischeques. Net als waardebonnen worden ze gekocht met gewoon geld. Regiogeld is te verkrijgen in briefgeld en giraal (pinpas) geld.

Bedrijven, consumenten en organisaties maken onderlinge een afspraak dit als betaalmiddel te accepteren.

groente en fruit regionaalEen belangrijk  doel is om de lokale en regionale economie te versterken en te stabiliseren, en de negatieve effecten van de mondiale economie te weerstaan.
Hierdoor blijven plaatselijke waarden behouden.

Regiogeld is een gemeenschapsmunt die de plaatselijke ondernemer, met name het Midden en Klein Bedrijf, ondersteunt waardoor handelaren en consumenten de kans krijgen om zelfstandig te werken aan een gezonde en duurzame toekomst voor hun gemeenschap.

Regiogeld is complementair, omdat die bedoeld is om naast euro te functioneren en niet bedoeld is ter vervanging van euro. Het gebruik ervan draagt bij aan de versterking van de regionale economie, begunstigt ondernemingen die lokaal eigendom zijn en stimuleert de lokale productie en werkgelegenheid. Bovendien vermindert het gebruik van regiogeld de afhankelijkheid van de vaak onvoorspelbare wereldeconomie. Als de Euro rare dingen gaat doen kun je terugvallen op de eigen munt.

Een schat aan informatie lees je hier in de digitale versie van het boek:HET GELD VAN DE TOEKOMST:
Een Nieuwe Visie op Welzijn, Werk en een Humanere Wereld -Bernard Lietaer Een prachtig boek over de geschiedenis van complementair geld wereldwijd. Het besteedt volop aandacht aan een grote diversiteit aan praktijkvoorbeelden vanaf de jaren ’20 vorige eeuw tot in onze tijd.
>>Hier gratis te downloaden:

REGIOGELD VERBINDT ALLE SECTOREN 

Regiogeld gaat door heel wat sectoren heen. Het is heel breed. Over de hele economie. Want er moet voor iedereen die uitgaven heeft mogelijkheden zijn om dat in regiogeld te doen. Daarom zetten wij regiogeld in als krachtig organisatiemodel waarmee alle sectoren in de reële economie op een unieke manier met elkaar worden verbonden.
Supply chain zoals toeleveranciers van schroeven en elektronica zul je bij regiogeld niet zo snel tegenkomen. Misschien in de toekomst. Maar af-producten of diensten en half fabricaten gaat hier absoluut plaats vinden.

De bekende grote supermarkten zeggen nee tegen een regionale munt. Niet omdat de plaatselijke filiaalhouders niet willen. Maar simpelweg omdat het niet mag van hun hoofdkantoren. Mede omdat aandeelhouders alleen voor het grote geld en hoog rendement gaan. Ons advies aan ondernemers luidt dan ook om niet naar de aandeel marken te gaan. Dan ben je namelijk de zeggenschap over je eigen bedrijf kwijt en veel van je winst verlaat via de aandeelhouders het gebied.

Regiogeld richt zich met name op MKB, detailhandel, ambachten en de food chain: Bijvoorbeeld buurtsupermarkten en boerderijwinkels met streekproducten. Niet te vergeten de boeren markten en allerlei opkomende burgerinitiatieven met nieuwe fenomenen zoals landshare en wijktuinen.
>>Klik hier voor meer info over stadslandbouw.

Regiogeld is een handelsnetwerk.

Binnen dit aparte betalingsverkeer worden financiers, ondernemingen, verenigingen en klanten op een unieke manier met elkaar verbonden… Samen zorg je voor een betere financiële huishouding.  MKB-ers verbeteren hun relatie met hun ondernemers en hun klanten en vice versa …DÉ plek bij uitstek voor allerlei nieuwe projecten met zeer veel burgerparticipatie.

>>Klik hier voor ervaringen met regiogeld uit buurland Duitsland.


In het Archief