Waarom regiogeld en termijn-geld?

Voordelen voor de gemeenschap

Regiogeld of een lokale munt en termijn-euro’s promoten het lokale ondernemerschap en helpt gemeenschappen door:

  • Versterken van de lokale economie:

Volgens onderzoek van de New Economics Foundation (NEF) blijft geld dat besteed is in lokale bedrijven binnen de gemeente, en levert het de gemeente tot wel drie keer zoveel voordeel op als geld dat in de supermarkt besteed is.

Mensen met een werkloos familielid hebben daarom een goed motief om hun euro’s om te wisselen. Ze weten dan tenminste zeker dat, ook lang nadat ze hun koopkracht lokaal besteed hebben, dit betaalmiddel nog lokaal te gebruiken is.

  • Meer bewustzijn kweken voor de mogelijkheid van lokale handel:

Een lokale munt brengt de lokale handel binnen de publieke aandacht, met als resultaat dat inwoners een beter  geïnformeerde keuze kunnen maken als ze gaan winkelen.

De extra koopkracht die zo ontstaat blijft ook langer in de regio rondgaan. Hierdoor doen de gebruikers in die regio meer zaken.

  • Gemeenschapszin versterken:

Een lokale munt brengt de gemeenschap tezamen. De munt is iets gemeenschappelijks binnen de gemeente waar inwoners zich mee kunnen identificeren en trots op kunnen zijn. Ook blijkt dat gemeentes die een lokale munt hebben, deze als een focus gebruiken voor communicatie en lokale gebeurtenissen. Een lokale munt heeft coöperatieve kracht in zich.

  • Verkleinen van de CO2-uitstoot:

Lokale ondernemers zullen vaker afnemen van lokale leveranciers, waardoor de lokale economie groeit en het aantal kilometers dat goederen moeten worden getransporteerd om bij de consument terecht te komen, afneemt.

  • Versterking van het imago van de gemeente:

Vele gemeentes die een lokale munt gebruiken, hebben ontdekt dat dit hen “op de kaart” zet: het werkt versterkend bij het aantrekken van grotere aantallen bezoekers en geeft meer persaandacht. Het werkt ook imagoversterkend als de gemeente fondsen werft voor lokale initiatieven.

>>>Klik hier waarom bedrijven en gemeentes mee zouden doen


In het Archief