Nieuwsbrief

2014-4-18

Regiogeld geeft garantie dat geld en werkgelegenheid in de regio blijft.

In het rijk van Gemert-Bakel en omgeving wordt vanuit een groeiend team heel enthousiast gewerkt aan een handelsnetwerk met een eigen intern betaalmiddel. Bedoeld om de economie en de leefbaarheid een flinke boost te geven. Geen spaarkaarten of cadeautjes meer als klantenbinder, maar eigen regiogeld. Eier genaamd. Want, zo is het idee, als je met Eier betaalt, kun je die alleen bij plaatselijke ondernemers uitgeven. Niet alleen in de eigen regio. Maar ook bij plaatselijke ondernemers in andere regio’s. Één efficiënt en bovendien goedkoop betaalsysteem!  Weg dus met de vele onhandige en dure jip-en-janneke-spaarpasjes.

Initiatiefnemers van Eier starten een eigen onderneming coöperatie U.A. YourOwnGemert-Bakel (YO). Voor en door plaatselijke mensen levert YO diensten aan lokale ondernemers:

  • Internet verkoop
  • reclame en promotie
  • post-, pakket- en boodschappendienst.

YO zet ook eigen projecten op:

  • Zorg en ‘het @ndere geld’ (aanvullende zorg)
  • ‘Koffiebranden met Zorg’ (Fairtrade huisbranderij door lokale mensen die verder van de arbeidsmarkt staan)
  • Energiepark

Zo doen we aan co-creatie en houden we geld (waarde) en werk in de gemeente.

EEN GROEIENDE NOODZAAK

Ook de ontwikkeling van de  ‘gewone’ economie heeft niet stilgezeten. Kwamen 20 jaar geleden nog zo’n 70% van de investeringen ten goede van de samenleving. Nu gaat meer dan 70% naar financiële markten en financiële dienstverlening. In allerlei sectoren is een groeiend tekort aan geld. Blijkbaar kan Euro zich niet langer voldoende met die sectoren verbinden. Geld droogt op en mensen zoeken naar alternatieven. En daarom zetten wij er een systeem naast, aanvullend op de Euro.

Betalen met Eier kan giraal (pasjesgeld en pay-by-text) alsook chartaal (briefgeld). Veel mensen vinden het nog steeds prettig wat cash geld op zak hebben. Daarbij kunnen elektronische systemen stuk lopen en kan er zomaar van alles met de stroomvoorziening gebeuren. Dan sta je met alleen je pasje. Daarnaast is briefgeld ook gewoon leuk. Te weten dat het kan, betalen met zelf ontworpen biljetten.

OOK BETALEN IN ANDERE REGIO’S

Dankzij de nieuwste en beste software kun je ook betalen in andere regio’s. En visa versa. Klanten uit die regio’s komen ook hier met hun munt afrekenen. En let wel: alleen bij plaatselijke ondernemers! Dus niet bij de grote supermarkten en groot winkelketens. Want door daar massaal in te kopen zijn we langzaam maar zeker ons eigen faillissement aan het financieren.

We binden klanten weer aan de plaatselijke ondernemer. Regiogeld geeft garantie dat geld en werkgelegenheid in de regio blijft.

Het volume aan geld wat in een gebied circuleert groeit bij elke betaling. Hierdoor groeit automatisch de gemiddelde koopkracht. Door Eier als betaalmiddel te accepteren toon je dus ook commitment en loyaliteit aan de regio. Betalen met Eier is ook investeren in de regio. Zo versterken we elkaar.

De biljetten krijgen een professioneel uiterlijk die vertrouwd aanvoelen en uiteraard niet te makkelijk na te maken zijn. Beeldende vakken van het Commanderij College in Gemert zijn benaderd om met vier ontwerpers de competitie aan te gaan voor het mooiste ontwerp. Basisscholen zijn benaderd om de ontwerp- en verkiezingswedstrijd van de regiomunt te promoten en zorg te dragen voor te plaatsen verkiezingsbussen en expositieruimtes waar de ontwerpen te bezichtigen zullen zijn.

Rest nog het missiewerk:

Het vertrouwen winnen van de ondernemers en de consument. Dit gaat geleidelijk en is een natuurlijke transitie. De crisis werkt regiogeld in de kaart. Lange tijd is er een grote loyaliteit geweest aan het huidige financiële systeem. Mensen hebben altijd goed kunnen lenen en gemakkelijk kunnen terugbetalen. Maar daar is verandering in gekomen. Men ziet geld wegvloeien naar financiële instellingen, via groot winkelketens en multi-nationals en via allerlei constructies door bonussen en beleggingen. En daar MOET de regio zich tegen beschermen. Want die winst heeft MKB nodig. Lokaal. Hier. En niet morgen maar NU!

STREEKPRODUKTEN

De bekende grote supermarkten zeggen nee tegen een regionale munt. Niet omdat de plaatselijke filiaalhouders niet willen. Maar simpelweg omdat het niet mag van hun hoofdkantoren. Hun bazen zijn keiharde investeerders, zakenmensen die mede door aandeelhouders voor het grote geld en hoog rendement gaan. Vandaar dat wij ons richten op ondernemers die niet naar de aandeelmarkten gaan.  Detailhandel, buurtsupermarkten en boerderijwinkels met streekproducten, horeca, enz. Niet te vergeten de boeren markten en allerlei burgerinitiatieven zoals bijvoorbeeld landshare en wijktuinen.

Het gaat door heel wat sectoren heen. Het is heel breed. Over de hele economie. Want er moet voor iedereen die uitgaven heeft mogelijkheden zijn om dat in regiogeld te doen. Supply chain zoals toeleveranciers van schroeven en electronica zul je bij regiogeld niet zo snel tegenkomen. Misschien in de toekomst. Maar af-producten of diensten en half fabricaten gaat hier absoluut plaats vinden.

En zo heeft geld iets magisch waar we veel prachtige dingen mee gaan doen. En daar gaan we voor in Brabant, Gelderland, Limburg en….