Mag het?

Mag dit van de financiële toezichthouders AFM, ECB en DNB?

Ja, dat mag.

Wereldwijd zie je binnen dergelijke netwerken meer dan 400.000 MKB ondernemers die in dit soort programma’s meedoen. De totale omzet wordt geschat tussen de 50 en 100 miljard.

Multinationals en bij hen aangesloten groot winkelketens vallen onder dezelfde wetgeving dan iedereen. Zij kennen een zelfde soort alternatief betaalsysteem waarvan een deel geen ‘echt’ geld is. Ondanks dit zijn er vooral in Nederland nog altijd sceptisi die nog steeds in twijfel trekken of het mag.

Naast euro als wettig betaalmiddel en de community currencies, zou een derde categorie van geld kunnen worden onderscheiden; vouchers. Hieronder vallen coupons, postzegels, spaarpunten, cadeaubonnen (cd-bon, boekenbon), chips in een casino, belminuten enzovoorts.

TOEZICHT

Wat toezicht betreft is het interessante en tegelijk ook eigenlijk het bizarre, dat dit geen geld is volgens de wet. Net als cadeau bonnen en iris cheques valt regiogeld buiten opvorderbare gelden. Het is gewoon een afspraak van ondernemers en daar is geen toezicht op van toepassing. En dat proberen wij dan zo goed mogelijk te regelen. Klik hier voor meer info.

 

 


In het Archief